Foto: Sykkelsonen.com

Etter sololøpet i Bardonecchia, beviste nok en gang Chris Froome hvor overlegen han er…

Briten vil bli kronet Giro-vinner i Roma, mens dagens etappe gikk til den tidligere lagkameraten Mikel Nieve (Mitchelton-Scott).

Mikel Nieve kronet et langt brudd med seier på den 20. etappen i 2018-etappen av Giro d’Italia. Spanjolen krysset målstreken i Cervinia foran Robert Gesink (Team Lotto NL-Jumbo) og Felix Grosschartner – en duo 2:17 og 2:42 bak henholdsvis.

Den reelle vinneren er selvsagt Chris Froome (Team Sky), som kontrollerte løpet, og demonstrerte at han har bedre bein enn Tom Dumoulin (Team Sunweb). Sistnevnte tapte ytterligere seks skunder, og befinner seg nå 46 bak i sammendraget. Miguel Angel Lopez (Astana Pro Team) befinner seg nå på tredjeplass, etter å ha dratt fordel av Thibaut Pinots (Groupama-FDJ) dårlige dag på jobben.

Giroen har levert en fantastisk dag. Etter gårsdagens episke forestilling signert Froome, hadde Dumoulin kun én sjanse til å endre på stillingen. Da måtte han angripe Froome på den siste stigningen til Vervinia. Nederlenderen forsøkte, men Froome responderte hver gang. Briten har prikket inn formtoppen på det perfekte tidspunkt. De to fallene i Jerusalem og Montevergine, som gjorde at han nesten måtte trekke seg, virker som en hel evighet siden.

Det hevdes at Giroen er hardest i alle tre ukene. Dersom du ikke tror det stemmer, kan du spørre Esteban Chaves (Mitchelton-Scott) eller Fabio Aru (UEA Team Emirates), som trakk seg fra årets Giro i går. Eventuelt kan du snakke med den tidligere sammenlagtlederen Yates eller Domenicio Pozzovivo (Bahrain Merida Pro Cycling). Eller Pinot, som gikk på en stjernesmell på dagens andre stigning med 40km igjen. Han klokket inn 45 minutter bak. Et helt kobbel av store navn opplevde at ambisjonene ble lagt i grus i løpet av det 3621km lange løpet.

Dagens etappe skilte seg ikke fra de foregående i så måte. Rytterne skulle forflytte seg 214km, og måtte overleve 4000m høydeforskjell – fordelt på tre etterfølgende stigninger på minst 16km. Etter gårsdagens program var det en formidabel oppgave.

Den raskeste av samtlige på den 20. etappen var Nieve. En førsteklasses klatrer, og Yates’ fremste hjelper. Uten forpliktelser med henblikk på sammendraget, kunne han kjøre sitt eget løp. Det var så fortjent, etter mannens harde jobbing de siste tre ukene. Etappeseieren kom til alt overmål på Nieves 34 årsdag – en triumf han dediserte til sin 5 måneder gamle sønn.

Dumoulin kan også si seg rimelig godt fornøyd med dagen. Han gjorde alt han kunne for å true Froomes ledelse, og det er forståelig at han ikke angrep i de to første stigningene. Han visste at briten hadde bedre bein, og han kunne ha tapt alt – som listen av ryttere beviser. En dårlig dag, med alt som hører med, ligger alltid rundt neste sving. ”Jeg ga alt, og jeg er veldig stolt over både meg selv om lagkameratene mine. Froome var sterkere enn de to foregående dagene, men jeg angrer ikke noe”, uttalte han etter målgang.

Morgendagens parademarsj til den Evige Stad setter punktum for årets Giro. De siste tre ukene har vært lange og harde, vi har sett atleter falle mens andre har vært strålende. Den beste står imidlertid tilbake som seierherre. I morgen blir han kronet. Så får vi se om han beholder tittelen, siden dopingsaken fra Vuelta 2017 fremdeles ikke er ferdigbehandlet.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here