FOTO: ASO/Marie-Christine Lieu

Dumoulin vant tempoetappen med ett sekund ned til Froome, og 14 til Thomas. Vi får se de samme på podiet i Paris i morgen – bare i en litt ulik rekkefølge…

Verdensmester Tom Dumoulin og Chris Froome maktet endelig å snike seg foran Geraint Thomas. Men, det hjelper dem ikke nevneverdig. Waliseren er i realiteten Tour de France-vinner.

Tom Dumoulin (Team Sunweb) vant dagens 31km lange tempoetappe fra Saint-Pee-sur-Nivelle til Espelette med tiden 40:52. Det var kun ett sekund foran Chris Froome (Team Sky) og 14 foran sammenlagtlederen Geraint Thomas (Team Sky). Sistnevnte kan nyte ”catwalken” inn til Champs Elysees i morgen. Nederlenderen forsvarte andreplassen i sammendraget, mens den kenyansk-fødte briten fra frarøve Primoz Roglic (LottoNLJumbo) tredjeplassen.

Tour de France 2018 har en vinner. Geraint Thomas. Etter et par gullmedaljer hist og her, og en Paris-Nice, har waliseren endelig kronet verket – mye takket være den strålende tredjeplassen på dagens tempoetappe. To mestere var raskere enn ham, men han vil kikke ned på dem i morgen. TurboTom demonstrerte at han ikke er verdensmester for ingenting. Froome reddet et snev av æren, men seier her hadde uansett ikke vært nok, grunnet hva som har skjedd på de 19 foregående etappene.

Begge av dem har deltatt i to Grand Tours i 2018, og begge har sikret seg en plass på pallen i Italia og i Frankrike. Den nederlandske rytteren har bokført to andreplasser, mens briten kan skilte med en 1. og en tredjeplass. Det å skulle be om mer, hadde vært å sette sykkelgudene på prøve. Det vil bli vanskelig å håpe på at de skal gjennomgå en like hard sesong igjen. Dumoulin har allerede nevnt temaet: ”Jeg er 27 år, og jeg trenger ikke satse på begge. Neste år satser jeg enten på Giro d’Italia eller Tour de France. Det vil avhenge av løypene”. Det høres tilsynelatende fornuftig ut.

Kunnskap, styrke og et godt lag er ingrediensene som har tatt Geraint hvor han selv ikke hadde trodd han ville havne. ”Jeg kan ikke tro det, og jeg kan ikke engang snakke. På den siste kilometeren skjønte jeg at jeg har vunnet Tour de France. Jeg senket farten på tampen, og jeg hadde en grei luke til motstanderne mine. Det er den beste dagen i mitt liv, foruten bryllupet”. Uventet og fortjent. Det er hvordan vi må beskrive Geraint Thomas’ seier.

Morgendagens 116km fra Houilles til Paris vil muligens være enda bedre for ham. Han vil få oppleve alle fotografene, alle de gale supporterne – hele veien fra Place de la Concorde opp til Champs-Elysees. Slett ikke ueffent for en mann som akkurat har skrevet historie.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here