Sykling handler om følelser, og fansen er knapt overgått av engelske fotballsupportere. Det er nesten null avstand mellom de profesjonelle rytterne og de hengivne som står langs veien for å heie dem frem. Tusenvis er villige til å stå utendørs uansett vær og føreforhold, bare for å få et glimt av favoritten. De mest fanatiske legger opp ferier etter World Tour-kalenderen, og reiser Europa rundt for å følge rittene live. Sykkelsonen har snakket med tre fans som faller inn under kategorien ”lidenskapelig”. Troikaen har tatt turen fra Nederland, og inkluderer Donny Magermans, Paul Vaessen og Jannie Dreessen. Sistnevnte er til alt overmål president for Tom Dumoulins fan-klubb. Han kan det meste som er verdt å vite om sykkelsport, og kanskje viktigst av alt: Han elsker å snakke om interessen. Sykkelsonen snakket med den glade hollenderen om Vueltaen, Alberto Contador og mye annet.
Sykkelsonen: Hvordan vil du oppsummere årets Vuelta så langt?
Jannie Dreessen: Det har vært veldig hyggelig så langt. Det startet med et vakkert stykke sykkesport i Nimes, selv om jeg ikke likte at ikke alle kunne være på Jardins de la Fontaine for å følge det live. Sykling er for alle, og skal ikke være for en invitert elite. Det var imidlertid stort da rytterne syklet inn på arenaen den første dagen. Helt utrolig! Levenet da Romain Bardet og JDF-laget gjorde sin entré var fabelaktig.
Sykkelsonen: Hva synes du om at den tredobbelte Vuelta-vinneren Contador starter med trøye nummer 1? Var det en god idé av arrangørene?
Jannie Dreessen: Jeg mener det var en helt super og passende gave. Contador er over middagshøyden, men likevel en rytter som fansen elsker. Han er en av kun seks ryttere som kan skilte med samtlige Grand Tour-konkurransene på CV’en, og ikke minst er han er veldig hyggelig fyr. Jeg hadde mulighet til å veksle et par ord med ham den første dagen her i Spania, noe han tok seg tid til. Gjennomført kjernekar, er beskrivelsen jeg vil gi.
Sykkelsonen: Tror han kan vinne La Vuelta 2017 og dermed runde av karrieren med et smell?
Jannie Dreessen: Som jeg sa; han er på nedadgående, noe vi også så under Tour de France. I Frankrike fikk han i tillegg mye drahjelp fra min egen landsmann og favoritt – Bauke Mollema. Snarere enn å vinne sammenlagtseieren tror jeg heller han fokuserer på å vinne en av de viktigste og vanskeligste etappene. Jeg kan bare ikke se for meg at han skal ha mulighet til å vinne sammenlagt. Spesielt ikke etter hva som skjedde i Andorra.
Sykkelsonen: Så hvem holder du som favoritt i Madrid?
Jannie Dreessen: Chris Froome er selvsagt den som virker å være skarpest for øyeblikket. Konkurransen varer i tre uker, og ting kan skje. I mine øyne er uansett Orica-Scott det beste laget, med tvillingbrødrene Adam og Simon Yates i tillegg til Esteban Chaves. Kanskje kan de skape problemer for Team Sky-kapteinen?
Sykkelsonen: Hva med de italienske håpene Vincenzo Nibali og Fabio Aru etter hva vi så i Andorra og i Tour de France?
Jannie Dreessen: Jeg tror bestemt Aru vil gjøre det bedre enn i Tour de France, mens Nibali ikke vil være like god som han var i Giro d’Italia. Nibali er i tillegg en attraktiv rytter, i den forstand at han elsker å angripe. Men, over tre uker vil det ganske enkelt koste for mye krefter. La oss holde et våkent øye med Domenico Pozzovivo – en herremann som etter min mening er den beste italieneren i fjellene. Han er slett ingen spesialist på tempoetappene, men som klatrer er han fantastisk.
Sykkelsonen: Hva med de nederlandske rytterne? Dere har vel kommet for å følge dem?
Jannie Dreessen: De er dessverre ikke gode nok til å henge med helt i toppen, er jeg redd. Wilco Kelderman gjorde en god figur under Giro d’Italia, men så ble han skadet. Det er akkurat det samme som skjedde med Steven Kruijswijk. Team Skys Wout Poels kjører jo for Froome, som han også gjorde i fjorårets Tour de France. De øvrige hollenderne er gode, men kanskje for unge til å holde samfulle tre uker. Jeg kan ikke se for meg at en nederlender kan havne på podiet i Madrid.
Sykkelsonen: Du er president i Tom Dumoulins fan-klubb. Det må være en strek i regningen at han ikke starter?
Jannie Dreessen: Før jeg ble president, pleide jeg å sykle amatørritt. Jeg elsker denne sporten, og jeg vet akkurat hva rytterne ofrer for å oppnå resultater. Som en fan er jeg glad for at Tom ikke startet årets Vuelta. Nettopp fordi han da kan forberede seg optimalt til tempoetappen i det forestående Verdensmesterskapet i Bergen. Han vil være en av de store favorittene i Norge. Løypa er selvsagt beinhard, men jeg tror både Rohan Dennis og Froome vil merke hardkjøret. Jeg håper bare Tom er den sprekeste og tar sin første VM-tittel.
Sykkelsonen: Hvilke tanker gjør du deg om Tom Dumoulins fremtid? Han er fremdeles ung og lovende…
Jannie Dreessen: Han er fremdeles bare 26 år, og han har et par sesonger igjen før han er på toppnivå. Jeg håper han vinner Vueltaen en dag. Han har kvalitetene som trengs for å konkurrere om Tour de France-seieren også, men han må perfeksjonere evnene på tempoetappene. Laget han sykler for blir stadig sterkere, og dersom han selv tar steg kan han vinne sammenlagtseieren i Paris.
Sykkelsonen: Var det overraskende for din del at han vant Giro d’Italia?
Jannie Dreessen: Ikke egentlig, men seieren kom noe tidligere enn jeg hadde forventet. Tom er en rytter som kan fokusere på seg selv og de resultatene han setter seg fore. Før sesongen uttalte han at han aktet å gå for en så god plassering i Italia som overhode mulig, samt vinne VM i Norge. Det er en kvalitet i seg selv; å vite hva han kan og hva han ikke kan.