ASO/Pauline Ballet

Du venter på Froome, og Roglic dukker opp! Den slovenske rytteren tok sin første Tour-etappe i år, og skyver samtidig briten ned fra det virtuelle podiet…

Den forhenværende skihopperen Primoz Roglic angrep på den siste dagen i Pyreneene, og kunne dermed sikre seg den andre etappeseieren i Tour de France – den første i 2018-utgaven.

Primoz Roglic (LottoNL-Jumbo) skapte en luke mellom seg selv og resten av rytterne på veien ned fra Col d’Aubisque til målstreken i Laruns. Geraint Thomas (Team Sky) og Romain Bardet (AG2R La Mondiale) klokket inn på plassene bak. Den 19. etappen hadde stor betydning på sammendraget også. Thomas har så godt som sikret seg sammenlagseieren, mens Roglic gikk forbi Chris Froome (Team Sky). Sloveneren er nå bare et par sekunder bak Tom Dumoulin (Team Sunweb) på andreplass.

Den avsluttende dagen i Pyreneene ble akkurat så hard som den måtte bli. De 200.5km fra Lourdes til Laruns inkluderte tre historiske stigninger i form av Col D’Aspin, Col du Tourmalet og Col d’Aubisque. Dagen stod i de store navnenes tegn. Det var regjerende Tour de France-mester Froomes siste sjanse til å gjenopprette orden, men han feilet.

Det var derimot lagkamerat Thomas som ble for sterk, og waliseren befestet ledelsen i sammendraget. Thomas kjørte inn til andreplass, og hadde bein til å holde Froome bak seg hele veien opp Col d’Aubisque samt vinne sprinten inn mot målstreken. Det er kanskje ikke helt overraskende, spesielt tatt i betraktning at Froome deltok i Giroen også. For 20 år siden vant en viss Marco Pantani begge Grand Tours i samme sesong, men tidene har endret seg. Team Sky-kapteinen kan ha vært i overkant ambisiøs.

Thomas har på sin side ikke vært spektakulær, men snarere levert stabilt. Han dro fordel av å kjøre for et mesterlag, og viste ingen svakheter i dag heller – hvor han måtte kjøre i ensom majestet i 30km. Vel blåst, sier vi. Ingen fortjener seieren mer. Morgendagens tempoetappe skal normalt ikke representere problemer, men en sykkel har som kjent to hjul, og man kan alltids falle.

Dagen hadde to vinnere. Roglic tok et steg opp og frem – noe som kan hjelpe ham i kampen om de store gevinstene neste sesong. Han er allerede 28 år, men er like fullt en fantastisk atlet. Morgendagen kan være en ny, viktig dag i karrieren. Dumoulin er verdensmester i temposammenheng, men er sliten. 19 sekunder kan være mye. Eller lite, alt etter som. Sloveneren har alt som trengs for å knipe andreplassen i sammendraget.

Den andre vinneren er definitivt Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors). Franskmannen tok Col de Tourmalet, og demonstrerte hvorfor han kjører på Champs Elysees iført polkadott-trøya.

Hvor mye tid kan du vinne eller tape på en 31km lang tempoetappe? Vel, det får vi svar på i morgen, når rytterne skal ta seg fra Saint-Pee-sur-Nivelle til Espelette. Det vil være opp og ned for alle, men fokus ligger uansett på de tre toppnavnene: Geraint Thomas, Tom Dumoulin og Primoz Roglic.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here