FOTO: ASO/Alex Broadway

Den første Tour de France-uka er over, og rytterne tar en fortjent pust i bakken. De innledende ni etappene i 2018-utgaven av Touren ga oss egentlig ikke svar på hvem som stikker av med sammenlagtseieren den 29. juli…

Først har vi sprinterne, hvor vi kan snevre inn favorittsjiktet til tre fantastiske atleter: Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) – en herremann som var nykommeren vi alle ventet på. Han har bevist at han har akkurat hva som trengs for å bli den beste. Colombianeren vant debutetappen på Dag 1, og vant igjen den fjerde dagen. Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) har mer på lager enn Gaviria. Ikke minst er han en endags-Classics-ekspert, men han sikret seg i tillegg storslagne etappeseieren både på Dag 2 og 5 ved å utklasse rivalene i spurten. Den du derimot ikke hadde forventet skulle være med, er Dylan Groenewegen (Team Lotto-NL Jumbo). Han stakk av med sin første TdF-etappeseier i fjor på selveste Champs-Elysees. I år har han allerede to seiere i lomma, etter å ha klokket inn som førstemann på 7. og 8. etappe henholdsvis.

Så har vi Classic-gutta. Den 9. etappen; med brostein, støv og kollisjoner var i sannhet noe for de som er laget av stål. Til slutt var det John Degenkolb (Trek Segafredo) som kunne feire i Roubaix – foran Greg Van Avermaet (BMC Racing Team) og Yves Lampaert (Quick-Step Floors). Han satte punktum for to trøblete år etter krasjen i Spania. Alle sykkel-elskere gleder seg. Hurra for John!

Sist men ikke minst har vi Avermaet selv. Han sikret seg den gule trøya den tredje dagen, og har ikke sluppet taket. Det skal selvsagt også tilskrives innsatsen til laget. Men, da alt gikk sidelengs for det sveitsiske laget – da leder Richie Porte (BMC Racing Team) og assistenten Tejay Van Garderen – begge var ute på Dag 9, tok han tyren ved hornene og ble kun slått av Degenkolb. Det hele i en dramatisk tremannssprint. Han kommer ikke til å passere målstreken i Paris med Maillot Jaune, men for en første uke. Chapeau!

Hva med sammenlagtkandidatene? Porte er ute av dansen, som sedvanlig er i Grand Tour-sammenheng. Rigoberto Uran (EF Education FirstDrapac) tapte viktige sekunder på gårsdagens etappen. Det er ingenting å melde fra Chris Froome (Team Sky) eller Movistar-trioen så langt, og lite fra Vincenzo Nibali (Bahrain Merida). Men, det var som forventet. Alpene venter fra i morgen, og noen er nødt til å røre på seg.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here