Foto: sykkelsonen.com

Esteban Chaves er hetere enn Etna, og Simon Yates tar den rosa trøya. En god dag for Mitchelton-Scott-laget, med andre ord…

Esteban Chaves og Simon Yates (begge Mitchelton-Scott) krysset målstreken sammen, og da dermed laget en fantastisk dobbeltseier på Etna. Sammendrags-kandidaten Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) klokket inn som tredjemann, og kan dermed glede seg over tidstrekk på 4 sekunder.

Foto: sykkelsonen.com

Dagens resultater hadde ellers stor innvirkning på sammendraget. Yates overtok Maglia Rosa fra Rohan Dennis (BMC Racing Team), hvis rytter endte 1:04 bak etappevinneren. Tom Dumouling (Team Sunweb) behold andreplassen, men ligger nå 16 sekunder bak lederen. Chaves endte den minneverdige dagen ved å ta plass på podiet, i tillegg til å ikle seg Maglia Azzurra som KoM-leder.

Det er akkurat hva vi forventer av Giroen, og hvorfor vi elsker løpet. Den etterlengtede stigningen opp til Etna hadde alt. Rykk, motangrep, innbitte ansikt og taktikk. For ikke å glemme et par verdige seierherrer.

Det er historier som må fortelles, og Johan Esteban Chaves Rubios er en av dem. 28-åringen skulle kanskje ikke vært her i utgangspunktet. Han var døden nær i en kollisjon i Trofeo Laigueglia tilbake i februar 2013, hvor han knuste en rekke bein. Bare én av mange leger hevdet at han ville være i stand til å sykle på profesjonelt nivå igjen. Colombianerens høyrearm fungerer fremdeles ikke 100%, noe som hindrer ham i å fiske opp vannflaska underveis i løpene.

Italienske sykkelfans kjenner godt til Esteban, etter at han gjorde livet surt for Vincenzo Nibali for to år siden. Kun på tampen av den 20. etappen kunne ”Squalo dello Stretto” ta sin andre Giro-triumf. Dagen gikk inn i historiebøkene av tre årsaker. Nibalis prestasjon, Chaves da han smilte til kameraene og uttalte ”Det gjør ingenting. Jeg tapte, men jeg er så glad for å være her”, og ikke minst Nibali og Chaves’ foreldre i omfavnelse. Vi er sikre på at de i Sant’Anna di Vinadio så vel som de foran TV-apparatene felte en tåre. Akkurat som oss.

Mannen fra Bogota har tatt turen til årets Giro for å hjelpe kaptein Simon Yates, og for å vise at han kan vinne en Grand Tour selv også. I dag beviste han det. Han tilbragte hele dagen i brudd med et knippe ryttere – en beslutning en rekke flere kandidater til sammenlagtseieren vil angre på. For å hamle opp med sør-amerikaneren på flatene – noe som er Chaves’ domene – var de nødt til å presse seg selv hardt. Da han valgte å legge dem bak seg 5km før målgang, forsøkte de store navnene nok en gang å holde følge. Uten hell. Først ut var Miguel Angel Lopez (Astana Pro Team), hvis lags innsats ikke holdt inn i dag. Deretter forsøkte Domenico Pozzovivo (Bahrain-Merida) lykken, uten særlig suksess. Pinto, George Bennet (Team Lotto NL-Jumbo) og Yates selv prøvde å ligge tett, mens Fabio Aru (UAE Team Emirates) og Chris Froome (Team Sky) gjorde sitt beste for ikke å minste kontakten med resten.

Del to av Mitchelton-Scotts taktiske mesterstykke kom med 1 1/2km igjen av etappen. Simon Yates bestemte seg for at det var dags for å slutte seg til lagkameraten i front, og forsvant i imponerende fart. Det tok ham et par hundre meter før luka var tettet, hvorpå han kjapt kalkulerte at avstanden ned til røkla ville gi ham den rosa trøya. Deretter bestemte han seg for å la colombianeren krysse mållinja først.

Det å være vitne til Chaves’ armer i været etter målgang var dagens beste opplevelse. Mye gikk garantert gjennom 28-åringens hode i det øyeblikket. En tøff vei tilbake til toppnivå, perioder med usikkerhet og hva som kunne vært var plutselig et tilbakelagt kapittel.

Giroen forlater nå Sicilia etter tre intense dager. Den 7. etappen tar rytterne fra Pizzo til Praia a Mare, hvor sprinterne atter igjen får mulighet til å vise hva de er gode for.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here