Peter Sagan
Foto: Robert Brands, CC

Er Peter Sagan skyldig eller ikke? Er han en uredelig rytter eller en ekte mester med fairplay i årene? Spørsmålene er mange etter tirsdagens etappe…

Hva skjedde med Peter Sagan? Vi er nødt til å gå tilbake til tirsdag og innspurten i Vittel. Kun metere fra målgang tok sprinterne til med å knuffe hverandre. Vi vet alle hva som skjer i disse situasjonene: Gruppe A ødelegger for Gruppe B, og så blir både C og D kjapt involvert. Som et resultat venter en malstrøm like rundt hjørnet. Men, i Vittel brukte Sagan albuen på en annen toppsprinter; ingen ringere enn Mark Cavendish. Sistnevnte dukket opp fra ingensteds, og – etter å ha blitt berørt av slovaken – gikk i asfalten. Briten ble følelig skadet, og var nødt til å trekke seg fra årets Tour de France.

Men, var Peter Sagan skyldig eller var Cavendish uvøren idet han forsøkte å passere hvor det strengt tatt ikke var plass? Vanskelig å si, men juryen valgte uansett å straffe Sagan med 30 sekunder og sisteplass. Etter protester fra Dimension Data – Cavendish’ lag – kom man frem til at det riktige var å kaste Sagan ut av touren. Det var på alle måter en avgjørelse som sjokkerte. Den regjerende Verdensmesteren ute av selveste Tour de France!

For å være ærlig; Sagan er ikke er uredelig syklist. Etter hendelsen gikk han rett til Dimension Data-bussen for å be Cavendish om unnskyldning. Arrangøren ønsker imidlertid å statuere et eksempel overfør de øvrige deltagerne: Det er ikke rom for slik oppførsel i Tour de France, mente de, mens bildene av Sagans albue i retning Cannonball gikk verden rundt.

Ikke alle ryttere og fans var enige i avgjørelsen. Marcel Kittel var raskt ute med fordømmelse like etter målgang i Vittel: ”Sagan tror han kan gjøre hva han vil bare fordi han er Verdensmester. Slik skal det ikke være. Jeg kan ikke se for meg at vi kan være venner etter dette”. Etter å ha sett hendelsen i reprise, hadde tyskeren behov for å moderere seg. Via Twitter uttalte han følgende: ”Enkelte ganger er det bedre å se hva som skjedde før man snakker. Jeg er nødt til å beklage overfor Peter. Han er ikke ansvarlig for hva som skjedde i Vittel, og han bør ikke reise hjem etter min mening”.

Hva vi uansett kan fastslå er at både i seier og nederlag er Peter Sagan en syklist som har sykkelverdens øyne på seg.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here