Cycling
Foto: David Pacey, CC

Italieneren Fabio Aru knep etappeseieren onsdag. Det store spørsmålet er om han kan tukte selveste Chris Froome i fortsettelsen.

Vi skrev tirsdag at alt kan komme til å se annerledes ut etter 5. etappe og La Planche des Belles Filles. Og hvor rett vi hadde. For all del; den samme spådommen kunne de fleste ha gitt, for onsdagens etappe var den første med stigning. Men, ikke minst hadde vi behov for en slik etappe – noe som kunne få tankene bort fra sagaen om Peter Sagan.

Det var italieneren Fabio Aru som gikk seirende ut onsdag. Etter tre seiere i Giro d’Italia og to i Vuelta a Espana, var dette sardinierens første i Tour de France-sammenheng. I tre av de fire seneste tourene har rytteren som gikk til topps i den første fjelletappen også vunnet Tour de France. Chris Froome i 2013 og 2015 og Vincenzo Nibali i 2014. Aru gjentok Nibalis bedrifter fra 2014 da han tok La Planche des Belles Filles-etappen iført den italienske mestertrøya.

Etter å ha snakket om Fabio Aru, er det også verdt å nevne Chris Froome fra Team Sky. Briten tok nemlig den gule trøya, og har 12 sekunder ned til lagkamerat Geraint Thomas – som har eid ledertrøya de fire innledende dagene av touren – og 14 sekunder på Fabio Aru. La oss fastslå at Froome har gitt konkurrentene klar melding om hvilke intensjoner han har. Den tredoble Tour de France-mesteren er nemlig i god rute til å ta sin fjerde tittel. Verdt å merke seg er at de to seneste lederne ved La Planche des Belles Filles, også vant touren samme år. Bradley Wiggins i 2012 og Vincenzo Nibali i 2014. Froome bærer likeledes den gule trøya for 45. gang, og kun Eddy Merckx (111), Bernard Hinault (79), Miguel Indurain (60) og Jacques Anquetil har flere å vise til.

Torsdagens etappe mellom Vesoul og Toyes er 216km, og nok en godbit for sprinterne. Ingen utfordrere til den gule trøya vil med andre ord være involvert i tetstriden. Peter Sagan har som kjent fått reisepass, noe som gjør tyskerne André Greipel og Marcel Kittel til favoritter. Franskmannen André Demare – som vant for to dager siden i Vittel – og norske Alexander Kristoff er ytterligere to navn vi bør anta hevder seg. Outsiderne teller Sonny Colbrelli, John Degenkolb, Michael Matthews og Edvard Boasson Hagen fra Dimension Data.

La oss dvele litt til ved Aru. Italieneren vil garantert ikke være utelukkende fornøyd med en pallplassering ved målgang i Paris. Han kan kjempe seg til den gule trøya og førsteplassen. Men, inntil videre er Froome (selvsagt) den store favoritten.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here