Foto: sykkelsonen.com

Etter å ha dominert i Gran Sasso for noen dager siden, tok Simon Yates sin andre etappeseier i Osimo…

Simon Yates vant den 11. etappen i Giro d’Italia 2018. Dermed kan han glede seg over ytterligere avstand til de fremste utfordrerne i sammendraget, i tillegg til et stort psykologisk overtak.

Simon Yates (Mitchelton-Scott) vant onsdagens etappe fra Assisi til Osimo. Tom Dumoulin (Team Sunweb) klokket inn to sekunder bak, mens Davide Formolo (Bora-Hansgrohe) tok den siste pallplassen da han krysset målstreken fem sekunder etter etappevinner Yates.

Dagens seier økte avstandene i sammendraget, og Tom Dumoulin og Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) ligger nå 47 sekunder og 1:04 bak henholdsvis.

Det var en dag Yates kan fortelle om til eventuelle barnebarn. Briten holdt nok en gang hodet kaldt, og lot resten av gruppa kjempe seg imellom. Før han dro fordel av Groupama-FDJ-lagets arbeid, og viste at han for øyeblikket er uslåelig. I alle fall på slike distanser.

Giroen forflyttet seg 156km fra Assisi til Osimo – en etappe som ikke var veldig ulik tirsdagens, med mye opp-og-ned, korte stigninger, et par bratte stigninger, ingen flater og null hvile. Svaret på utfordringene var selvsagt å kjøre på for fullt med en gjennomsnittsfart på 45km/t. Som om ikke 6000kcal forbrent på gårsdagens etappe var heftig nok. ”Det var den hardeste Grand Tour-etappen karrieren”, sa en tydelig sliten Fabio Aru ( UEA Team Emirates) i Gualdo Tadino.

Fem løpere tok del i dagens utbrytergruppe, hvor alle delte på å dra. Kvintetten virket til alt overmål å kunne holde helt inn. Bare ikke helt. På et tidspunkt beordret Pinot lagkameratene til å tette luka. Yates og hans våpendragere takket, og fulgte etter. Mirco Maestri (Bardiani-CSF) og Alex Turrin (Wilier-Selle Italia) var de første som ble innhentet. Trioen Alessandro De Marchi (BMC Racing Team), Fausto Masnada (Androni Giocattoli-Sidermec) og Luis Leon Sanchez Gil (Pro Team Astana) ble tatt igjen med 5km igjen til målgang.

Tim Wellens (Lotto Soudal) og Zdenek Stybar (Quick-Step Floors) kontet, og tok et par sjanser i nedoverbakkene, men maktet likevel ikke skape en luke på mer enn 10 sekunder. De avsluttende 1.5km opp til Osimo var mildt sagt bratte saker (14%). Belgieren sa farvel til den tsjekkiske mesteren, men kunne ikke svare da Yates bestemte seg for å gå. Med etappeseier og 10 sekunder fratrekk i tankene, sprintet briten de siste 600m. Motstanderne var sjanseløse.

Vi sitter igjen med et par tanker etter dagens etappe. Vi skal forsøke å sette dem opp i en liste. Ikke nødvendigvis etter hvor viktige de er:

– Hyllesten som både ryttere og fans ga til Michele Scarponi – den uforglemmelige ProTeam Astana-rytteren som døde i en bilkollisjon for ett år siden. Etappen gikk gjennom hans Filottrano – kledt i gult og blått – til ære for ham. Giroen glemmer aldri.

– Innstillingen til dagens vinner. Han angriper ustanselig. Ikke virker han å bry seg om energi eller potensielt slitne bein. Han er i sitt livs form. ”Jeg kommer til å fortsette i samme spor, siden jeg trenger større avstand ned til Dumoulin”, uttalte han etter målgang. Kontrakten hans utløper etter sesongen. Har noen penn og papir før det er for sent?

– Dumoulins fantastiske reaksjon. Han står ikke mye tilbake hva angår fysikk, og han er moden. Han holdt rytmen hele dagen, og spesielt i den siste bakken – som tross alt passet Yates bedre enn ham selv. Dumoulin avga kun seks sekunder i dag, hvorav fire kan tilskrives tidsfratrekk. 2018-utgaven av Giroen tegner til å bli en duell mellom sammenlagtlederne, og på tirsdag venter en individuell tempoetappe…

Esteban Chaves’ (Mitchelton-Scott) delvise reaksjon etter gårsdagen. Han tapte nye fem minutter i den siste stigningen. Sett i lys av at han nå ikke har muligheter til å være med i kampen om sammenlagt-tittelen, vil det være smart å spare krefter foran de kommende dagene. Forhåpentligvis var det grunnen til dagens sendrektighet.

– Pinots taktikk. Hvorfor presse hardt for etappeseier dersom du risikerer å hjelpe erkerivalen – en rytter som allerede har demonstrert at han kan slå deg i en spurt? Snarere enn å unngå faren, løp han rett inn i problemene.

– 22 (+10 sekunder) og 40 (+10) som Aru og Chris Froome (Team Sky) avga. På en slik etappe er det betydelige tap. Igjen; kan de snu skuta? Det som skjedde med Chaves tirsdag kan bevise det motsatte, men vi er tilbøyelige til å si oss enige med Alberto Contador – nå TV-ekspert i Spania. ”De har ikke mulighet til å vinne Giroen”. Det ser rett og slett ikke ut som de er i god nok form. Ikke ser de bra ut på syklene heller.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here