Den første Tour-etappen har vist oss akkurat hvorfor rytterne ikke kan ta noe for gitt. Team Sky-kapteinen var involvert i en velt, og tapte 50 sekunder til ”Blekkspruten”. Førstereisgutt Fernando Gaviria dominerte på sin side massespurten…

Rytterne forflyttet seg 196km fra Noirmoutier-en-I’lle og Fontenay-le-Comte. Fernando Gaviria (Quick-Step Floors) gjorde av med Peter Sagan og Marcel Kittel (Katusha Alpecin) da han tok sin første Tour-seier.

Nykommer Gaviria var selvsagt strålende fornøyd etter målgang. Ingen rytter har vunnet i Tour-debuten siden Fabian Cancellara tilbake i 2004. Etter Escarabajos flotte prestasjoner i fjorårets Giro d’Italia – da han ble den første colombianeren til å vinne en massespurt, og den andre som kunne ikle seg den gule trøya. Victor Hugo Pena gjorde det samme for 15 år siden. ”Det er vanskelig ikke å være nervøs i forkant av Touren”, uttalte Cancellara for et par dager siden. Vel, han virket å gjemme nervene godt.

Etter å ha blitt tvunget til å stå over Classics-rittene grunnet en brukket hånd, viste Quick-Step Floor-esset at han er i ypperlig form. Vi har grunn til å forvente mer fra denne mannen i løpet av de neste 20 dagene. Dersom han kan holde seg frisk og rask, er det få som kan holde følge.

Til tross for den beskjedne fremtoning, hadde også Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) grunn til å smile bredt. Italieneren dro fordel av formidabel laginnsats, som hjalp ham inn til 11. plass. Det betyr at han kan skilte med 51 sekunder ned til noen av de argeste konkurrentene.

En som tilhører sistnevnte kategori er Chris Froome (Team Sky). Briten hadde en tøff dag på jobben etter buing og piping under lagpresentasjonene i går. Fem kilometer før målgang ble Froome truffet av en annen rytter, og forsvant av veien. Selv om den firedobbelte TdF-vinneren kom fra uhellet uskadd, var han ikke i stand til å holde følge med resten. Han ligger nå bak andre store navn som Richie Porte (BMC) og Adam Yates (MitcheltonScott).

Ikke alle colombianerne hadde grunn til å feire. Dersom Gaviria-fansen jubler i Bogota og Medellins gater, har Nairo Quintanas (Movistar) følgere en langt dårligere dag. Da Quintana fikk problemer 3.4 kilometer før målgang, var det ingen av lagkameratene som stoppet for å hjelpe. Ikke til å undres over at han klokket inn 1:15 minutter bak Nibali.

”Heldigvis skadet jeg meg ikke”, uttalte Froome. ”Vi var klar over at de første dagene ville bli tøffe. Veien til Paris er lang”. Den siste Giroen viste at han har sine ord i behold. Quintana tenker muligens det samme, men godt begynt er halvt fullendt. Vi har noen interessante dager foran oss.

Den 2. etappen fører rytterne fra Mouilleron-Saint-Germain til La Roche-sur-Yon – 182.5 kilometer rundt regionen Vendee. En ny massespurt ligger i kortene. De som har gjort sine saker godt i dag vil ønske å fortsette den gode trenden. Enkelte jakter derimot revansje.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here