Darwin Atapuma
Foto: Sykkelsonen.com

Hvordan ville du følt deg dersom du hadde havnet på andreplass ved fire anledninger i Grand Tour-sammenheng men aldri vunnet? Supermotivert, hvis du er som Darwin Atapuma. UAE Team Emirates har vært nær ved å vinne ved et par anledninger, men har fremdeles til gode å gå helt til topps. Og dét er hva Atapuma akter å gjøre noe med på den tredje Vuelta-uka. Muligens er et par beinknuser-stigninger akkurat hva Atapuma trenger. Vi snakker om et mareritt for oss vanlige dødelige, men perfekt for colombianeren. El Puma har allerede plukket seg ut et par etapper hvor seier kan ligge i kortene…

Sykkelsonen: Hvordan føler du deg etter de to første ukene av konkurransen? Er du mest sliten, eller dominerer spenningen i forbindelse hva som ligger i vente den siste uka?

Darwin Atapuma: Selvsagt er vi alle slitne. De to første ukene har tross alt vært harde. Vi ga full gass allerede fra start, men jeg må si jeg føler meg bra. Det er fint at vi nærmer oss Madrid, men jeg akter å gi alt på de siste etappene. Forhåpentligvis kan jeg sikre et godt resultat.

Sykkelsonen: Er du fornøyd med dine egen prestasjoner så langt?

Darwin Atapuma: Ja, det vil jeg si. Jeg har jobbet hardt for å ligge i brudd og plukke poeng, men hva som mangler er kronen på verket. Det er et par pene stigninger igjen, og jeg akter så visst å forsøke meg.

Sykkelsonen: Du er med i Vueltaen for tredje gang. Hvordan vi du sammenligne konkurransen med de andre Grand Tour-løpene?

Darwin Atapuma: Alle konkurransene er forskjellige, og du er nødt til å legge opp løpet ulikt. Hva jeg liker med Vueltaen, er at vi har klatreetapper allerede den første uka – som også er tilfelle med Giroen.

Sykkelsonen: Hvor tøft er det å kjøre Vueltaen etter å ha deltatt i Tour de France? Fikk du tid til å hente deg inn igjen etter målgang i Paris?

Darwin Atapuma: Jeg kom meg kjapt til hektene igjen. Tour de France var helt uten forventningspress for min egen del, hvor jeg skulle gjøre det så bra som mulig på den tredje uka. Målet var å spisse formen inn mot Vueltaen. Det er fremdeles én uke igjen, og jeg er sikker på at jeg kan gjøre det bra.

Sykkelsonen: Du har ikke en eneste etappeseier i Grand Tour-sammenheng å vise til, selv om du har vist deg frem ved en rekke anledninger. Tror du noen av de forestående etappene passer deg spesielt godt?

Darwin Atapuma: Jeg har allerede deltatt i alle tre Grand Tour-konkurransene, og jeg har vært nær ved å vinne en del ganger. Hele fire andreplasser har jeg på samvittigheten. Det er alltid vanskelig å vinne, men jeg skal forsøke meg på onsdag (den 17. etappen fra Villadiego til Los Machucos). Selv torsdag vil bli en intens affære (18. etappe fra Suances til Santo Torible de Liebana). Så har vi lørdag, som byr på nok en mulighet.

Sykkelsonen: Du er en typisk klatrer. Er det et faktum at å være født i Colombia hjelper deg når det kommer til å kjøre i høyden?

Darwin Atapuma: Det tror jeg stemmer. Ved å være født og oppvokst i Colombia, har man en spesiell mentalitet. I hjemlandet ønsker rytterne alltid å vise seg frem på klatreetappene. Vi har uansett trent godt, og vi føler oss klare for en seier. Det blir ikke lett, men vi skal forsøke.

Sykkelsonen: Nairo Quintana, Esteban Chaves, Rigoberto Uran og Miguel Angel Lopez, bare for å nevne noen. Hvordan har det seg at colombianske ryttere har så vidt mye suksess – gjerne også sammenlignet med andre sør-amerikanere?

Darwin Atapuma: Det er vanskelig å si. Jeg mener som sagt det handler om mentalitet, hvor vi gjerne ønsker å vise oss frem i klatre-sammenheng. Når en ung colombianer starter karrieren, har han alltid øynene på fjellene. Vi har mange slike, og de trener godt. Ungguttene ser opp til ryttere som meg selv, Quintana, Chaves, Uran og Lopez, og henter inspirasjon.

Sykkelsonen: Hvordan føles det å være en rollemodell for unge ryttere i Colombia?

Darwin Atapuma: Jeg er slett ikke den eneste de lar seg inspirere av. De ser alle løpene, studerer hva vi gjør og lærer. De trener for å kunne følge i våre fotspor, noe jeg synes er veldig hyggelig.

Sykkelsonen: UAE Team Emirates er et nytt lag, men det mangler ikke på ambisjoner. Hvordan overtalte de deg til å bli en del av laget?

Darwin Atapuma: På det tidspunktet ønsket jeg endring, og jeg visste at den italienske mentaliteten lignet den colombianske. Giuseppe Saronni diskuterte med min manager, og presenterte deretter et hyggelig tilbud – som vi aksepterte. Nå er jeg her, og selvsagt veldig godt fornøyd med å være en del av laget.

Sykkelsonen: Klengenavnet ditt er ”El Puma”. Hvem ga deg navnet og er det noe du trives med?

Darwin Atapuma: Det har hengt ved meg helt siden barnsben av. Det er noen ganger tungvint å skulle si Atapuma, så selv familie og venner kaller meg ”Puma”. Jeg vokste opp med navnet, og liker det godt.

Sykkelsonen: Hva kan vi forvente fra deg i den tredje uka?

Darwin Atapuma: Jeg er fremdeles overbevist om at jeg kan knipe en etappeseier. Om ikke annet håper jeg at jeg kan underholde fansen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here