Alberto Contador
Foto: Filip Bossuyt, CC

La Vuelta a Espana 2017 – 3324 kilometer, 22 lag, 198 ryttere og ett felles mål: Være iført den røde trøya i Madrid.

Den 72. utgaven av La Vuelta a Espana står for døren. Selv om terrorangrepene i Barcelona har lagt en demper på konkurransen, bør listen over ryttere likevel være i stand til å glede de mange sykkelinteresserte rundt om i verden. 3324.1 kilometer skal tilbakelegges, hvorav 40.2 i form av individuell tempoetappe og 13.7 som lagtempo. 50 stigninger skal gjøres unna, noe som setter de håpefulle på store prøver. Det store spørsmålet er hvem som bærer den røde trøya ved målgang i Madrid etter tre strabasiøse uker?

Det blir i alle fall ikke regjerende mester Nairo Quintana, hvis rytter har bestemt seg for ikke å delta etter kraftanstrengelsene i årets Giro d’Italia og Tour de France. Det betyr på ingen måte at det ikke venter dueller og action av den grunn. Mange ryttere er klare til å fortsette en allerede god sesong, mens andre igjen ønsker revansje etter uflaks og forspilte sjanser. Den aller største favoritten er selvsagt mannen som vunnet Tour de France fire ganger – Chris Froome. Briten har satt seg fore å vinne et løp han aldri tidligere har gått seirende ut av. Den kenyansk-fødte Froome har klokket inn som nummer to ved hele tre anledninger – 2011, 2014 og i 2016. Skulle han vinne årets Vuelta, vil han kun være den tredje – etter sykkellegendene Jacques Anquetil og Bernard Hinault – som tar dobbelen Tour de France/La Vuelta. Ingen brite har vunnet den spanske konkurransen tidligere, mens Team Sky ikke har vunnet en annen Grand Tour enn Grande Boucle. Vil 2017 bli et historisk år for supermakten fra Grant Way? Etter lagets dominans de seneste sesongene blir vi ikke forbauset hvis så er.

Froome selv har uttalt følgende: ”Vincenzo Nibali blir den farligste konkurrenten”, og mange håper han har rett i den analysen. The Shark deltok ikke i årets Tour de France, mens han endte på tredjeplass i Giro d’Italia. Bahrain-Merida-kapteinen tar turen til Spania i håp om å gjenta bedriftene fra 2010, da han ble første rytteren som vant Maillot Rojo etter at rød erstattet gull som ledertrøya i Vueltaen. Astanas Fabio Aru, tok på sin side sin første Grand Tour i Madrid tilbake i 2015. Etter et par forrykende oppvisninger i årets Tour de France, hvor han lånte den gule trøya i to dager og lenge fremstod som rytteren med ”alt unntatt et lag”, vil sardinieren vise frem sine klatreegenskaper på de utallige fjelletappene.

En annen forhenværende La Vuelta-vinner stiller til start; nærmere bestemt Trek-Segafredos kaptein Alberto Contador. Spanjolen gikk til topps i 2008, 2012 og 2014 på hjemmebane, og vil sette karrierepunktum etter årets Vuelta. Både mediene og fansen har store forventinger til Contadors siste oppvisning, selv om resultatene hittil denne sesongen ikke har vært mye å skrive hjem om. Vi kan likevel forvente at han viser seg fra sin beste side i avskjeden. Som en hyllest til den spanske legendens briljante karriere, har arrangørene valgt å sette Contadors lag øverst på startlistene, slik at El Pistolero kjører med trøye nummer 1. Slikt kan vi like!

Siden nevnte ryttere sitter med de beste kortene, må andre finne seg i stempelet som outsidere. Romain Bardet (AG2R La Mondiale) endte på 3. plass i årets Tour de France, Warren Barguil (Sunweb) var den fremste klatregeita i samme konkurranse, og Ilnur Zakarin (Katusha-Alpecin) kan slå noen og enhver på en god dag. Den som derimot ikke har en snøballs sjanse i helvete, er den 39 år gamle veteranen og OL-mesteren fra 2008, Samuel Sanchez (BMC). Spanjolen er allerede ute av dansen før en eneste meter har blitt tråkket, etter å ha testet positivt for veksthormon den 9. august. La oss tippe det var Sanchez’ karrierepunktum.

For tredje gang i historien – etter Assen, Nederland og Lisboa, Portugal – starter La Vuelta a Espana utenfor Spanias grenser. I 2017-utgaven av løpet går startskuddet i franske Nimes, hvor 198 ryttere har en 13.7 kilometer lang tempetappe. Allerede her vil vi få en indikasjon på styrkeforholdet mellom de 22 lagene. Den offisielle presentasjonen av deltagerne finner seg fredag 18. august ved Jardins de la Fontain. Lørdagens lagtempoetappe tråkkes på sin side i gang lørdag. Favoritter? Nok en gang Team Sky.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here