ASO/Pauline Ballet

Etter å ha knepet gårsdagens etappe i La Rosiére, vant waliseren like godt den andre strake etappen. Det å gå til topps på skumle Alpe d’Huez, samt å øke ledelsen i sammendraget, er en god dag på jobben…

Geraint Thomas (Team Sky) vant altså den 12. etappen i 2018-utgaven av Tour de France. Rytterne forflyttet seg fra Bourg-Saint-Maurice Les Arcs til Alpe d’Huez, og Thomas krysset målstreken foran Tom Dumoulin (Team Sunweb), Romain Bardet (AG2R La Mondiale), Chris Froome (Team Sky) og Mikel Landa (Team Movistar). Med etappeseier befestet Thomas også ledelsen i sammendraget, med egen kaptein Froome og Dumoulin 1:39 og 1:50 bak henholdsvis.

Han har bevist at han er i fryktinngytende form helt siden den første dagen, men hva han har levert de to siste dagene er smått utrolig. Han utklasset konkurrentene på gårsdagens etappe opp til La Rosiére, og gikk seirende ut på dagens – Tourens tøffeste etappe. Han skrev sågar historie. Aldri tidligere har en britisk rytter – selv ikke Froome – vunnet på Alpe d’Huez. Aldri før har innehaveren av den gule trøya gått først over målstreken i Alpe d’Huez – selv ikke de største klatrerne. Chapeau, Geraint Thomas!

Vi spurte oss selv i går; var bruddet hans planlagt av laget, eller var det hans eget initiativ? Før dagens etappe bekreftet Thomas at det kun er én kaptein i Team Sky, og at han heter Chris Froome. Det kan meget vel være sant. Vi er fremdeles langt unna Paris. Massif Central og Pyreneene ligger fortsatt foran rytterne, og waliseren hjelper laget når det trengs. Men, han stikker også avgårde på egenhånd så snart han har muligheten. Utsiktene til interne stridigheter er uansett til stede. Husker du hva Froome gjorde mot sin egen kaptein Bradley Wiggins tilbake i 2012, da han vant sin første Tour? Et lignende scenario men ulike roller.

Vi må bare vente å se hva som skjer. I dag overlevde rytterne 5000 meter høydeforskjell i høyt tempo. Taktfarten har vært høy hele dagen. Det startet med 25km stigning til Col de la Madeleine, fortsatte 29 km til Col de la Croix de Fer, og kulminerte i ruta opp til Alpe d’Huez.

Vel, ikke fullt alle rytterne overlevde etappen. Sammenlagtkandidat Rigoberto Uran (EF Education First-Drapac) – som har slitt et en krasj på den 9. etappen – og Fernando Gaviria (Quick-Step Floors), som på sin side ikke taklet stigningene, er nå ute av dansen.

Vi fikk også oppleve at Vincenzo Nibali (Bahrain-Merida) krasjet med en motorsykkel, men sammenlagt-rivalene utviste fair play av ypperste merke, og ventet på ham ved den siste stigningen. Så bestemte Geraint Thomas seg for at nok var nok, og la de andre fire rytterne bak seg.

I morgen går ferden fra Bourg d’Oisans til Valence, 169.5km, hvor vi forventer en massespurt. Det er sikkert en kjærkommen avveksling for de som har gitt alt på de to seneste etappene. Det blir en hard dag for de få sprinterne som har overlevd.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here