Fabio Aru
Foto: Filip Bossuyt, CC

Fabio Aru har tatt den gule trøya fra Chris Froome, og italienerne drømmer om en gjentagelse av Vincenzo Nibalis triumf for tre år siden. Beste norske? Edvald Boasson Hagen på 123. plass…

Det italienske flagget flagrer i sommervinden i Tour de France! Fabio Aru endte på 3. plass under torsdagens etappe, men sikret seg den gule trøya for første gang. Aru ble samtidig den 20. rytteren til å bære ledertrøya i de tre Grand Tours (Giro d’Italia, Tour de France og Vuelta a Espana).

Den siste italienske deltageren som var ikledd gult var Vincenzo Nibali tilbake i 2014. ”Lo Squalo” (Haien) vant Touren det året, og Aru har nå forhåpninger om å gjenta bedriftene i Paris søndag 23. juli.

Som vi skrev onsdag, var dagens etappe av det vanskelige slaget. Alle rytterne som kjemper om sammenlagtseieren ble satt på prøve. Ved målgang var det franskmannen Romain Bardet – nå på 3. plass i sammendraget, 25 sekunder bak Aru – som hadde overlistet samtlige konkurrenter. Aru satte inn spurten mindre enn 1 kilometer før målstreken, og distanserte den forhenværende lederen Chris Froome, som på sin side klokket inn til syvendeplass. Briten hadde åpenbare problemer på tampen av torsdagens etappe, og Froomy ligger nå som nummer to i krigen om den gule skjorta – 6 sekunder bak Aru. Konsekvensen er uansett at Tour de France anno 2017 er en vidåpen affære, noe som gir det sykkelelskende publikummet mye spenning frem mot siste etappe inn mot Paris.

Foruten Aru og Froome har selvsagt også Bardet mulighet til å vinne årets Tour. Så skal vi heller ikke glemme Rigoberto Uran. Colombianeren er nemlig ikke mer enn 55 små sekunder bak den nåværende lederen. Bardet er for øvrig den første rytteren siden Claudio Chiappucci (1991, 1992 og 1993) som har vunnet en fjelletappe i tre etterfølgende Tour de France. Han er også den første til å stikke av med etappeseier i hver av de tre seneste utgavene.

Morgendagens etappe mellom Saint-Girons og Foix er kun 101 kilometer, men byr for all del på en ekstremt vrien oppgave for de som kniver om den gule trøya. Det er hele tre bratte fjell som skal bestiges, og vi holder Daniel Martin, Rigoberto Uran og Romain Bardet som favoritter nok en gang. Franskmannen vil være strålende fornøyd hvis han tar etappeseier den 14. juli – som tilfeldigvis er Frankrikes viktigste, nasjonale fridag. Naturlig nok kommer vi ikke utenom å nevne Chris Froome og hans Sky Team – som vil sette alt inn på å ta tilbake ledertrøya så snart som mulig.

Vi har ikke spart de gode nyhetene til slutt. For det ble på ingen måte en stor norsk dag. Edvald Boasson Hagen og Vegard Stake Laengen kjørte inn til 123. og 124. plass henholdsvis. Alexander Kristoff noterte seg for 147. plass.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here