Tour de France feltet

Ukjent farvann på hjemmebane

En skulle tro at de norske temposyklistene var på trygg grunn hjemme i velkjente og kjære Bergen, men den gang ei. Da den første norske deltageren på U23-tempoen, Iver Knotten la ut på sin ensomme ferd mot mål var han bombesikker på at han skulle ta til høyre i første sving. Da funksjonærene så geleidet han i motsatt retning allerede få meter etter start var gode råd dyre.

– Da vi ble vist til venstre på den korte runden først, skjønte jeg ikke veldig mye. Ja, nei. Jeg var et øyeblikk redd at vi hadde kjørt feil og spolert alt.

Feilinformert landslagssjef

Tempotraseen som ble benyttet for de mannlige temposyklistene bestod av én kort og én lang runde, hvorav den lange runden inneholder en knalltøff stigning opp til Birkelundstoppen. Det norske teamet hadde gjort alle sine forberedelser med tanke på at denne stigningen skulle komme tidlig i rittet.

– Vi har gjort all planlegging med at Birkelundsbakken kommer først. Det står det på profilen og kilometerangivelsene på profilen, så jeg har ærlig talt ikke noe godt svar. Der har vi misforstått, sa en fortvilet landslagssjef Stig Kristiansen til TV2 mandag ettermiddag.

Årsaken til misforståelsen skal være upresise forklaringer på arrangørenes hjemmesider. Under løypeoversikten står nemlig følgende beskrivelse for dagens trase:

«Tempoløypen for U23 vil bestå av en lang og en kort runde. Birkelundsbakken kommer i den første runden og vil sørge for stive bein på de siste snaue 30 km.»

I «Road Book» som alle deltakerlagene har fått utlevert direkte fra arrangøren er imidlertid rekkefølgen på rundene byttet om, slik at den korte runden kom først, før det hele ble avsluttet med lang runde og Birkelundsbakken. I følge arrangørene har de rett og slett glemt å gjøre de samme endringene på hjemmesiden.

Feildisponert, men ikke frustrert

Den 18 år gamle U23-debutanten hadde håp om en god plassering, men lyktes ikke fullt ut. Selv om løpet ble noe feildisponert var ikke Iver Knotten skuffet over 27.plassen i etterkant av rittet.

– Vi var sikre på at vi skulle på langrunden først, og da får du en sånn «hva skjer nå» når du får kortrunden først. Da må man omstille underveis og det blir litt urytmisk og stress, men jeg gjennomfører en grei tempo likevel.

Danske Mikkel Bjerg ble den suverene vinneren av tempoen, godt over ett minutt foran amerikaneren Brandon McNulty. Tobias Foss ble beste nordmann på 17.plass.