Tom Dumoulin
Foto: denismenchov08, CC

Etter en folkefest sykkelverdenen sjelden opplever utenfor de tre store etapperittene kunne den nederlandske sommerfuglen Tom Dumoulin heve armene for sin andre gullmedalje i mesterskapet.

Knuste konkurrentene

Det var lenge en ekstremt jevn og spennende tempo, der variasjonene i terrenget gav en meget publikumsvennlig uforutsigbarhet. Spesielt den knalltøffe avslutningen opp til Fløyen gav store utslag på resultatlistene. På et sent tidspunkt av konkurransen var det kun ett sekund som skilte de tre beste rytterne i mål.

Det var imidlertid før de fire største kanonene hadde begynt den avgjørende stigningen. Først kom den slovenske eks-hopperen Primoz Roglic som etter en fantastisk klatring passerte målstreken et halvminutt foran daværende leder Nelson Oliveira.

På dette tidspunktet var det kun trekløveret Tony Martin, Chris Froome og Tom Dumoulin igjen ute på asfalten. Det ble tidlig klart at den tyske panservogna ikke hadde dagen, men de to største forhåndsfavorittene var tungt inne i tetkampen til tross for at det bergenske solskinnet plutselig ble erstattet av de langt mer normale regndråpene.

På siste halvdel av dagens kraftanstrengelse skilte likevel Dumoulin seg klart ut fra resten av startfeltet. Som eneste utøver klarte han å kombinere en rask første halvdel med en imponerende avslutning. På de siste 3,4 kilometerne dro han fra en så sterk rytter som bronsevinner Chris Froome med over halvminuttet og kunne trå inn til en soleklar seier.

Takket Norge

Jeg kan ikke tro det. Det er virkelig utrolig. Jeg hadde en god dag. Jeg trodde ikke wattmåleren fungerte for den viste så høye tall. Det var en helt utrolig atmosfære. Spesielt den siste kilometeren var utrolig. Takk Norge!

 Den nederlandske dobbeltvinneren sparte ikke på superlativene når han beskrev både egen innsats og oppmøtet til det norske publikum i dag. På den siste stigningen opp til Fløien var det samlet opp mot 15.000 elleville tilskuere som bidro til å skape en fantastisk stemning rundt arrangementet. På et tidspunkt var situasjonen såpass kaotisk at politiet måtte sende inn forsterkninger for å sperre løypene.

– Publikum var fantastiske. Jeg ble blåst av banen da jeg kom opp på de siste kilometerne. Jeg kunne vært på vei opp til Alpe d’Huez der, sa en glisende Chris Froome etter målgang. Briten hadde et klart mål om gull, men måtte innse at det var lite å gjøre med gullvinner Dumoulin denne gang.

Sterk klatring av Edvald

Grunnet den tøffe etappeprofilen var vår egen Edvald Boasson Hagen et godt stykke utenfor toppstriden i dag, men rudsbygdingen var langt fra misfornøyd med sin 17.plass.

– Du ser ingenting, men publikum jager deg oppover bakken. Jeg er glad jeg kjørte tempoen selv om jeg ikke likte bakken i utgangspunktet, fortalte Boasson Hagen til TV2.

Edvald hadde for anledningen valgt å benytte en spesialkonstruert hybridsykkel som kombinerte elementer fra en tradisjonell temposykkel med den normale landeveissykkelen. Dette kan ha bidratt til den folkekjære 30-åringens imponerende tid opp den beinharde avslutningen. På de siste 3,4 kilometerne syklet han nemlig raskere enn selveste bronsevinner og klatrespesialist Chris Froome. Det tyder på at vårt største gullhåp er i rute til søndagens fellesstart.

– Jeg håper formen er bra. Den har vært bra den siste tiden. Jeg kan ikke garantere noe, men satser på at den er bra på søndag også.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here