Foto: sykkelsonen.com

For en dag for Mitchelton-Scott. Simon Yates satte tennene i Gran Sasso, og økte ledelsen i sammendraget…

Mannen har uslåelige bein for øyeblikket. Et enkelt rykk var tilstrekkelig for Mitchelton-Scott-kapteinen, som kunne knipe sin første Giro-seier noen sinne.

Foto: sykkelsonen.com

Simon Yates (Mitchelton-Scott) gikk over mållinjen foran Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) og lagkamerat Esteban Chaves. Briten kunne glede seg over fratrekk på 10 sekunder, og forsterket dermed sammenlagtledelsen. På plassen bak finner vi KoM-leder Chaves, som tok 16 sekunder på – og passerte – Tom Dumoulin (Team Sunweb).

De fleste hadde i grunn anledning til å si seg fornøyd med dagen. I det minste de rytterne vi allerede har nevnt. Yates sikret seg som nevnt sin første Giro-triumf iført den rosa trøya, noe som er uvanlig nok i seg selv. Dumoulin var den forrige som leverte samme prestasjon tilbake i Oropa. Han demonstrerte at han er den sprekeste av alle, og at han har et sterkt lag å lene seg på (Jack Haig og Chaves gjorde en bunnsolid jobb i dag). Han sa at han aktet å angripe. Det gjorde han til gangs, men bare helt på tampen av etappen.

Chaves vartet opp med en prestasjon veldig lik Yates’. Fra i dag ser duoen ut til å være rytterne å slå, selv om colombianeren er en mer utpreget klatrer tilpasset forestående Zoncolan og Jafferau. Pinot holdt greit følge, men angrep mer enn Yates noe som kostet altfor mye energi. Kanskje han bør se nærmere på timiningen?

Det er sant at Dumoulin krysset streken 12 sekunder bak tettrioen – i tillegg til tidsfratrekk. Men, det er også sant at han ikke er en rendyrket klatrer, selv om han gjorde sine saker meget godt søndag. Glem heller ikke at det gjenstår en tempoetappe, noe som kan skape skikkelig røre.

De som imidlertid har grunn til å henge litt med nebbet, er Chris Froome (Team Sky) og Fabio Aru (UEA Team Emirates). Briten viste at han hadde det vondt i stigningene. Ansiktsutrykket og posisjonen på sykkelen fortalte alt om hvordan han følte seg. Froome maktet rett og slett ikke holde følge, men 1:07 minutter bak er i overkant. Lagkameratene jobber annerledes sammenlignet med de foregående Grand Tours, hvor både han og laget dominerte. De er der for å hjelpe Froome, og de må vente på mannen.

Det var om mulig verre stilt for Aru. ”Jeg følte meg tom i dag”, uttalte italieneren etter målgang. ”Jeg kunne ikke holde tritt med de andre, og det har vært en dag med negativt fortegn. Men, jeg må imidlertid se fremover. Jeg er et menneske, og disse dagene skjer”. Han havnet 1:14 bak etappevinneren, og ligger hele 2:36 bak Yates i sammendraget. Italienske fans ber om et mirakel i Alpene.

Det var en lang og hard etappe, og rytterne er garantert glade for at den andre hviledagen står for døra. Den siste stigningen var på 26km, og dersom du legger til de foregående får du 45km med oppoverbakke til 2135 høye Gran Sasso d’Italia. Disse gutta sykler som om de kjørte motorsykkel!

Dagens utbrytergruppe inkluderte 14 ryttere – som stakk av gårde umiddelbart. Gjengen fikk boltre seg fritt i 200km før hovedfeltet begynte å presse hardt. Den siste som ga opp var Fausto Masnada (Androni Giacattoli-Sidermec), som ble tatt igjen 20km før målgang.

Forhåpentligvis blir vi vitne til en lignende kamp veldig snart – ikke minst om plassene i sammendraget, og ikke utelukkende sprintene på tampen av etappene.

Giroen har vært en noe lukket affære hittil. Dersom noen bare kunne ta litt flere sjanser, ville også økt underholdningsfaktoren litt.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here