Foto: sykkelsonen.com

Carapaz gir Ecuador landets første Giro-seier, mens Yates beholder Maglia Rosa…

Aldri tidligere har en ecuadoriansk rytter vunnet en etappeseier i Giro d’Italia-sammenheng. Vel, før Richard Carapaz sprintet inn til ære og berømmelse i Montevergine di Mercogliano lørdag.

Richard Carapaz (Movistar) vant den 8. etappen, da rytterne forflyttet seg fra Praia a Mare til Montevergine di Mercogliano. Davide Formolo (Bora-Hansgrohe) og Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) kompletterte pallen.

Med fire sekunder fratrekk for tredjeplassen (nå 41 sekunder bak), gikk den franske rytteren forbi Domenico Pozzovivo (Bahrain Merida Pro Cycling – 43 sekunder) og ligger nå på fjerdeplass i sammendraget. Dette var den eneste endringen, ettersom Simon Yates (Mitchelton-Scott) beholdt den rosa trøya. Tom Dumoulin (Team Sunweb) og Esteban Chaves (Mitchelton-Scott) følger 16 og 26 sekunder etter henholdsvis.

Zeus, blant mye annet; Guden over værforholdene – ikke minst regn – var ikke på rytternes side. Glatt vei gjorde det hele langt mer komplisert, noe Chris Froome (Team Sky) kan skrive under på. Briten er på ingen måte i toppform, og kan heller ikke beskyldes for å ha Fortuna (nok en referanse til de gamle guder) på sin side. 5km før målgang falt han nok en gang – på samme side som i Jerusalem. Ikke en stor greie, visstnok, men slike smeller melder seg som regel den påfølgende dagen. Froome maktet å henge med, takket være Wouter Poels hjelp. Men, hvordan er formen i morgen? På vei opp Campo Imperatore…

Vi forventer definitivt at Carapaz viser seg fra sin beste side, om han ikke brant alt kruttet lørdag. Han leverte en forrykende siste kilometer, hvor han suste forbi Koen Bouwman (Team Lotto NL-Jumbo) – den siste av de syv utbryterne. Deretter krysset han målstreken syv sekunder foran feltet. Carapaz stjal rampelyset allerede på Etna, og han har båret den hvite trøya i flere dager. Lørdagens etappeseier var den berømmelige prikken over i’en.

Hvor langt kan tobarnsfaren ta seg? Det vet han muligens ikke svaret på selv heller. Er han en utfordrer til sammenlagtseieren også, til tross for at han ikke er mer enn 24år? Kanskje det er litt for tidlig å spekulere i slikt. Hva vi derimot er sikre på, er at han henter inspirasjon fra Marco Pantani, og at han elsker jordbruk – som den ekte bondesønnen han er.

Mitchelton-Scott hadde i det hele tatt en god dag. Fem ryttere formelig eskorterte Yates opp den siste stigningen. ”Jeg taper normalt fire sekunder til Dumoulin pr kilometer”, uttalte briten. ”Jeg må trolig angripe i morgen, for marginen min er for liten i øyeblikket. Får jeg muligheten, så tar jeg den”. Klare ord for penga, fra en mann som har fremstått veldig stødig. Vi får se søndag om han mener det, eller om det bare er en bløff. Nå venter 225km, som bringer rytterne fra Pesco Sannita til 2135 meter høye Gran Sasso d’Italia.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here