Foto: sykkelsonen.com

Fra Israel til Italia. Med mellomlanding i Eritrea, Australia og Norge. Det er Giro d’Italia 2018…

Giro 2018 Big Start er nå et tilbakelagt stadium. Nå som lagene setter nesa for Italia, tar vi et blikk på hva vi har merket oss etter tre dager i Israel.

I skrivende stund er rytterne på vei tilbake til Italia, hvor de gjenstående etappene av Giro d’Italia 2018 venter. Generelt kan vi si at innledningen på Giroen i Israel har vært en suksess. Sykkelsporten står kanskje ikke så sterkt, men vi har i det minste observert en rekke personer på sykkel langs veiene. Klimaet og geografien ellers vil derimot ikke være til hjelp med tanke på å få vekket en sykkelbevegelse. Spenning har det på alle måter vært.

Nasjonen som sådan bør bruke sporten som en markedsføringsmulighet. I det minste er det hva Sylvain Adams og Daniel Benhaim, hovedsponsor og sjef for Giro Big Starts organisasjonskomité håper skal skje. Vi hadde mulighet til å snakke med dem begge i Jerusalem. La oss bevege oss lett over til resultatene.

”Ørkenes Profet”, som vi i redaksjonen ynder å kalle Elia Vivani (Quick-Step Floors), har stjålet overskriftene. Rytteren fra Verona vant både den 2. og 3. etappen med kun centimetere til nestemann. Men, det er slike avstander som avgjør disse situasjonene. Og Watt. Som Vivani synes å ha rikelig av. Et gjennomsnitt på 1100 Watt pr 20 sekunder, med 13-1400 som topp. Vel, det er mye, for å si det mildt. Vi kan forvente oss mer fra Vivani, men la oss se hvilken effekt de neste etappene har på beina hans.

Rohan Dennis (BMC Racing Team) har hatt ledertrøya de to siste dagene. Mannen er en tempoetappe-spesialist, noe han beviste allerede den første dagen. Han endte på andreplass bak regjerende mester og favoritt Tom Dumoulin (Team Sunweb). Sistnevnte ligger på andreplass i sammendraget. Det betyr at australieren vil forsøke å forsvare ledelsen så lenge han kan. Vi snakker imidlertid om kun kort tid før han må levere Maglia Rosa til en motstander. Han skal ikke ta det personlig, men med tanke på sammenlagtseieren, kalkulerer vi differansen etter Sunweb-kapteinens tid.

Og han vil oppleve at Giroen tar en ny vending de neste dagene. I fjor vant han den 100. utgaven av Giro d’Italia ved å suse gjennom tempoetappene, mens han også gjorde sine saker upåklagelig i fjellene. Han vil trolig vente å se hva resten av motstanderne gjør, men i øyeblikket er han foran alle og trenger ikke presse seg nevneverdig. Det kan lønne seg å spare så mye energi som mulig, siden stigningene venter. Hittil har han fremstått mer moden og stillferdig enn tidligere. Etter å ha vunnet sin første Grand Tour har han muligens fått selvtilliten han trenger.

Hvem har sett Chris Froome (Team Sky)? Etter å ha knipset et bilde av mannen like etter målgang, har han vært like mediesky som Paven. Vi så ham riste ustoppelig på hodet etter den første etappen, men tempoetappe-prestasjonen i Jerusalem ble da vitterlig ødelagt av en kollisjon under oppvarmingen. Briten har nå 37 sekunder opp til Dumoulin, og det er vanskelig å si om det er mye eller ei. Antageligvis ikke, når vi tar i betraktning hva som ligger foran rytterne.

Hva med Fabio Aru, da? Har UAE Team Emirates potensial til å nå målsetningen om å vinne Giroen? Davide Cassani har uttalt at han har troen på at så kan skje. Nå er det Arus oppgave å bevise at landslagssjefen har rett. Tempoetapper er hva han er best på, så 50 sekunder bak Dumoulin er akseptabelt. Ha i mente hva som skjer på 16. etappe mellom Trento og Rovereto hvor en 34.2km lang tempoetappe venter.

Eritreiske fans har satt farge på årets Giro. Tro det eller ei, en landsmann stiller til start i Giroen. Natnael Berhane (Team Dimension Data) bærer nummer 143, og innehar for øyeblikket 148. plass i sammendraget – med 4.16 minutter opp til lederen.

Eritrea utgjør en nokså stor gruppe i Israel, og de fleste er ute for å veive med de røde, grønne og blå flaggene. Mange av dem både ved start – og målstrek. Det er heller ikke mangel på eritreere i Italia heller. Hold et øye med Giroens eksotiske innslag!

Dersom du leser Sykkelsonens artikler er du sikkert en sykkelfan. Og hvis du har sykkelsporten nært til ditt hjerte, ved du garantert hvem Adam Hansen (Team Sunweb) er. Skulle du likevel ikke vite hvem han er, kan vi fortelle at australieren innhar rekorden for flest strake Grand Tour-deltagelser. Mannen er en levende legende!

Og dersom du leser Sykkelsonens artikler er du mest sannsynlig norsk – eller kan lese norsk. Som regel er det to kriterier som henger sammen. I så fall kjenner du til Vegard Stake Laengen (UAE Team Emirates) – Norges eneste rytter i årets Giro. ”Jeg er høy, og lagkameratene mine er glade for dét. Jeg fanger mye vind”, uttalte han til Sykkelsonen.com i Haifa. ”Jeg er her for å hjelpe Fabio (Aru), og jeg gjør mye jobb for den mannen”.

I morgen tar den 198km lange etappen fra Catania til Caltagirone til. Mye asfalt ligger foran både Laengen og de øvrige rytterne på vei til Roma, hvor Giroen får sin avslutning 27. mai.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here