Alexander Kristoff
Foto: Birota.dk/Jesper Nørgaard Thomsen, CC

Claudio Chiappucci var ikke en av rytterne som vant Grand Tour eller Monuments i løpet av 90-tallet. Men, han både var og er en favoritt blant de sykkelinteresserte. Sykkelsonen har snakket med italieneren…

Chiappucci vant Milan-San Remo tilbake i 1991, men han er først og fremst kjent for prestasjonene i Tour de France i 1990 (2. plass), 1991 (3. plass) og 2. plassen i 1992. Italieneren var en syklist som elsket fjelletappene, og han fikk tilnavnet ”El Diablo” for måten han angrep stigningene på. Mannen er fremdeles enormt populær i hjemlandet, men også i Frankrike og Benelux-landene.

Sykkelsonen møtte Chiappucci en drøy uke før Vueltaen. Ikke bare for å snakke om det spanske løpet, men også VM i Bergen. Og et par kjente, norske ryttere fra gamledager…

Sykkelsonen: Claudio; du imponerte i både Giro d’Italia og Tour de France tilbake på 90-tallet. Resultatene i Vuelta a Espana var derimot ikke mye å skrive hjem om. Hvorfor?

Chiappucci: Jeg deltok i Vueltaen ved to anledninger. Først i 1988, da jeg endte på 26. plass i sammendraget – den gang løpet gikk av stabelen i april. Den andre gangen var i 1997, da jeg var på tampen av karrieren, hvor jeg klokket inn til 11. plass. I begge tilfellene brukte jeg Vueltaen som oppkjøring til andre konkurranser: Giro d’Italia i 1988 og VM i 1997. Men, Vueltaen både var og er et viktig løp, selv om det riktignok ikke er helt der oppe med Giroen eller Tour de France. Synd men sant. Vuelta a Espana den dag i dag handler mye om at rytterne ønsker å kjøre seg til nye kontrakter med laget de allerede kjører for, eller overbevise potensielle arbeidsgivere. For andre igjen handler det om å ”redde” sesongen etter skuffende prestasjoner i Giro d’Italia og Tour de France, eller å bruke Vueltaen som forberedelser til VM.

Sykkelsonen: Før Vueltaen tar til har vi enkelte store favoritter. Chris Froome, som aldri har vunnet i Spania, Vincenzo Nibali og Fabio Aru, som allerede har vunnet konkurransen tidligere og Alberto Contador – hvis rytter har bebudet at dette er hans siste Grand Tour. Hvem anser du for å være favoritt?

Chiappucci: Det er vanskelig å si. Tidligere har vi sett at de som gjorde sine saker godt i Giroen eller i Tour de France gjerne ikke har gjort det særlig skarpt i Vueltaen – og motsatt. Joda, vi kan gjerne snakke om forhåndsfavoritter, men det kan også bli overraskelser.

Sykkelsonen: Du var selvsagt et stort navn tilbake på 90-tallet. Hvilke norske ryttere husker du fra dine aktive år i profesjonell sykling?

Chiappucci: Jeg husker veldig godt Dag Otto Lauritzen, som vant den norske tittelen i 1994. Han var en fremragende syklist. Han tok også bronse i OL 1984 i Los Angeles. Han har aldri vært en lagkamerat, men jeg husker ham meget godt.

Sykkelsonen: Årets Verdensmesterskap går av stabelen i norske Bergen. Hvem tror du troner øverst på pallen ved utgangen av september?

Chiappucci: Vel, det er nok et vrient spørsmål. Jeg tror imidlertid at med en løype som i Bergen, vil de to nordmennene Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen ha store muligheter til å sikre seg VM-tittelen.

Sykkelsonen: Norge er tross alt ikke helt fremmed for deg. Du syklet tross alt et av dine Verdensmesterskap i Oslo i 1992…

Chiappucci: Det stemmer, og ikke minst var jeg veldig uheldig den dagen. Jeg angrep dagen lang, men jeg ble holdt i tømmene av spanske lagkamerater som hjalp Miguel Indurain. Til slutt var det Lance Armstrong som gikk seirende ut, men jeg husker godt følelsen av at jeg hadde hatt uflaks. Jeg har uansett ingenting å klage på siden jeg forsøkte mitt ytterste i Oslo.

Her vinner Chiappucci Milan-San Remo tilbake i 1991:

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here