Peter Sagan
Foto: Robert Brands, CC

Folkefest i emning

Selv ikke langvarige regnskyll, bompengekrangel og stemmetelleforsinkende asfaltering har stoppet bergenserne fra å være elleville av forventning foran det kommende verdensmesterskapet i sykling. De siste dagene har til og med værgudene ymtet frempå om at de kan komme til å servere solskinn i første halvdel av sykkelfesten. Herligheten sparkes i gang med en åpningsseremoni på Torgallmenningen lørdag 15.september og avsluttes med selveste rosinen i pølsa – fellesstarten for menn søndag 24.september.

Vi har tatt en ekstra titt på de tre største godbitene som kommer i løpet av mesterskapet.

Lagtempo menn – 17.september:

Den første øvelsen for eliterytterne er lagtempoen. I motsetning til de andre øvelsene under mesterskapet konkurrerer ikke rytterne her for nasjonen, men for laget. Det betyr at norske helter som Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff ikke kjører for konge og fedreland, men for henholdsvis Team Dimension Data og Katusha-Alpecin.

Hvert lag får stille med seks ryttere som starter puljevis med mål om å komme seg hurtigst gjennom de 42,5 kilometerne som går fra Askøy over til selve Bergen før oppløpet går langs Bryggen og avsluttes på Festplassen.

Etappeprofilen er relativt flat, men byr på en del tekniske utfordringer inne i bybildet. Den største fysiske utfordringen blir stigningen opp Birkelundsbakken etter ca tre mil. Den tre kilometer lange kneika har en gjennomsnittlig stigning på seks prosent, med enkelte partier helt opp mot 16 prosent. Her kan mye gjøres dersom laget klarer å holde trykket oppe gjennom hele bakken.

Lagtempoen er som alltid en åpen affære som er vanskelig å spå. Mange lag har også fremdeles til gode å offentliggjøre sine seks utvalgte. Det som imidlertid er sikkert er at Team Sky satser knallhardt for å skaffe seg sitt første VM-gull i lagtempo. Med utøvere som Chris Froome, Geraint Thomas, Vasil Kiryienka og Michal Kwiatkowski på startstreken vil de bli en lei nøtt å knekke for konkurrentene. Sterke lag som BMC og Quick-Step Floors vil imidlertid ikke gi seg uten kamp.

Individuell tempo menn – 20.september

Mennenes individuelle temporitt er kun 31 kilometer langt, noe som er forholdsvis kort i temposammenheng. Kampen mot klokka i Bergen sentrum er relativt uproblematisk helt til det gjenstår kun 3,4 kilometer. Da starter nemlig stigningen opp på Fløyfjellet som troner 316 meter over havoverflaten. Klatringen opp til et av de velkjente byfjellene har en gjennomsnittlig prosent på 9,1, noe som uten tvil vil både skille klinten fra hveten og straffe de som har begynt dagen i overkant optimistisk.

Vi vil neppe se noen nordmenn i toppsjiktet denne dagen. Edvald Boasson Hagen kunne meldt seg på i topp 10 dersom etappen hadde vært flatere og mer teknisk, men hans fokus er uansett rettet mot fellesstarten der han har gode medaljesjanser.

Favorittrioen består av tempokanonene Tom Dumoulin, Rohan Dennis og Primoz Roglic, men se heller ikke bort fra at klatresterke Chris Froome eller hans lagkamerat fra Team Sky, Michal Kwiatkowski kan blande seg inn helt oppe i gullstriden.

Fellesstart menn – 24.september

VMs aller siste øvelse er også den klart mest prestisjetunge. Fellesstarten for menn er på mange måter hva VM i sykkel virkelig dreier seg om. Med sine massive 276,5 kilometer vil avslutningsøvelsen bli en real styrkeprøve der den sterkeste rytteren vil stå igjen som seierherre.

Løypa starter i Rong hvor rytterne er omsvøpt av havet på alle kanter. Med dette som bakteppe beveger feltet seg nærmere 40 kilometer inn mot Bergen sentrum der de virkelige prøvelsene begynner. Der skal de gjennom en tøff rundløype hele 12 ganger før målseilet endelig nås for siste gang på Festplassen. Det avgjørende punktet i rundløypa er dobbeltstigningen opp mot Ulriken. Først skal rytterne opp en 800 meter lang bakke med 5% gjennomsnittlig stigning før de etter et kort, flatt parti dundrer inn i den siste halvannen kilometeren opp såkalte ‘Salmon Hill’ med 6,5% stigning. Mister du kontakt med teten opp her på sisterunden kan du pent vinke farvel til medaljehåpet. Etter en kort, men teknisk utfordrende nedkjøring er det rundt 8 kilometer flatt som gjenstår før rytterne kan gjøre seg klare til avslutningsbankett.

Selv om vi så gjerne ønsker oss en norsk gullmedalje og en kopi av Thor Hushovds bragd i 2010, må vi være så ærlige og si at det er slovaken Peter Sagan som er den aller største favoritten. Vidunderbarnet fra Slovakia har to VM-gull på rappen, og selv om vi sier at løypeprofilen passer Edvald Boasson Hagen som hånd i hanske, er det på sin plass å nevne at Sagan trives med nøyaktig den samme etappeprofilen som godgutten fra Rudsbygd.

En medalje bør imidlertid være innenfor rekkevidde for «Eddy the Boss». Han har tidligere slitt med å stå distansen i disse mesterskapsrittene, men forhåpentligvis kan han lykkes på samme vis som han gjorde under VM i Nederland i 2012, der han tråkket inn til andreplass bak den belgiske folkehelten Philippe Gilbert. Denne gangen må rudsbygdingen se opp for sterke konkurrenter som Michael Matthews, Greg van Avermaet og Matteo Trentin – selvfølgelig i tillegg til storfavoritt Sagan.

Fyll opp vannflaska og benk deg foran TV-en. Allerede på lørdag står Bergen i brann og våre gutter er heltente for å gi deg en skikkelig sykkelopplevelse.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here