Foto: Chris Froome, Sykkelsonen.com

Engelsk er det dominerende språket på Zoncolan, når Chris Froome vinner etappen foran Simon Yates – hvis rytter øker ledelsen i sammendraget…

For en dag! Etter 186km og totalt 4400m høydeforskjell, sørget Chris Froome for å gjenopprette noe av æren. Han sa takk for følget til motstanderne fire kilometer før målgang, på den hardeste stigningen i Europa. Simon Yates maktet på sin side å beholde den rosa trøya.

Chris Froome (Team Sky) ventet på det mest ikoniske Giro-øyeblikket for å vise hans egentlige jeg. Briten vant den 14. etappen foran sammenlagtleder Simon Yates (Mitchelton-Scott) og Domenico Pozzovivo (Bahrain Merida Pro Cycling).

Foto: Domenico Pozzovivo, Sykkelsonen.com

Yates kunne feire sin niende strake dag med den rosa trøya, og økte sammenlagtledelsen til Tom Dumolin (Team Sunweb, 1:24 bak) og Pozzovivo, som nå er 1:37 etter. Thibaut Pinot (Groupama-FDJ, 1:46) og Froome (3:10) følger på plassene deretter.

I dag fikk vi se den Froome og Team Sky som vi kjenner så godt. Mennene i hvitt satte taktfarten anført av Wout Poels, mens kapteinen var klar til å angripe når anledningen bød seg. Og anledningen bød seg med fire kilometer igjen. Beina begynte å gå som trommestikker, og etter det kunne ingen egentlig true seieren.

I alle fall ikke Pozzovivo eller Miguel Angel Lopez (Astana Pro Team), som krysset målstreken med 23 og 26 bak vinneren henholdsvis. Når dét er sagt; italieneren leverer jevne resultater, og ligger nå på tredjeplass i sammendraget. Drømmen er en plass på podiet i Roma – en drøm som blir mer og mer virkelig for hver dag som går. Han hadde selvsagt ikke vært lagkaptein dersom Vincenzo Nibali var på plass, men i hans fravær er Pozzovivo en ypperlig vikar.

Yates viste atter igjen positive takter. På et tidspunkt så det ut til at han kunne tette luka til landsmannen. Selv om han ikke maktet det, kan han likevel si seg fornøyd. Av flere årsaker. Han var nok en gang i den beste gruppa, og han angrep. Det beviser at han er i strålende form; han har ikke tapt mer enn 10 sekunder til vinneren (6 på etappen og 4 med tidstrekk). Ikke minst har han økt ledelsen ned til de sterkeste rivalene i sammendraget. Dumoulin (43 sekunder) og Pinot (48 sekunder) jakter bak.

Yates er imidlertid den jevneste av dem alle. Han vant i Gran Sasso og i Osimo, mens han endte som nummer to i Etna og i dag.

”Mange vil merke dagens innsats i morgen. Det kan meget vel ha vært det perfekte tidspunktet å skape avstand mellom meg selv om resten på”, uttalte han etter etappen. La oss ikke glemme at Zoncolan kun var den siste delen av dagens etappe. Hva med Duron-passet med sine 18% og Sella Valcalda med over 12%?

Mitchelton-Scott-kapteinen var fortjent én av dagens to store. Den andre var naturlig nok Froome. ”Zoncolan er ikonisk, og jeg er glad for utfallet her. Giroen er ikke over ennå”. Han vil trolig ha blandede følelser. Den første Giro-triumfen kom på selveste Zoncolan, noe som også var sesongens første etappeseier. Han står nå med minst én etappeseier i alle Grand Tours (Giro: 1, Tour de France 7, Vuelta 5), men er han en seriøs utfordrer? Ikke egentlig, såfremt Yates – som har virket å være på bittet, og Dumoulin – som gjorde hva som var forlangt – har en skikkelig kollaps. Kan Froome vise det samme i den gjenstående uka etter en frustrerende Giro? Kan han legge dopingbeskyldningene bak seg, og ikke tenke på avgjørelsen som kommer om litt? Hvor urealistisk det måtte synes; hvem hadde vel forventet Sanchez’ kollaps bare for et par dager siden.

De neste dagene vil etter alle solemerker bli avgjørende. Den 15. etappen tar rytterne 176km fra Tolmezzo og Sappada. En ny dag i fjellene kan ikke undervurderes, når tre Kategori 2-stigninger og melkesyre fra dagen før begynner å gjøre seg gjeldende. Etter mandagens fortjente hviledag venter den individuelle tempoetappen.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here