Vegard Stake Laengen og Greg Henderson
Foto: Ray Rogers, CC

Mandag er den første hviledagen i Tour de France. Rytterne bør benytte pausen godt, ettersom neste avbrekk ikke kommer før mandag 17. juli). Og mens man pleier armer, bein og andre slitne lemmer i Dordogne, skal vi forsøke å sammenfatte den første uka…

To klare favoritter har utkrystallisert seg: Chris Froome og Fabio Aru. Rettere sagt er vel Froome den virkelige favoritten – vinneren av tre av de fire seneste Tour de France. Briten har det beste laget å stø seg på (Sky), som kan hjelpe ham frem til seier i Paris. Froome mistet riktignok Geraint Thomas på veien til Chambery, noe som var et skudd for baugen. Like fullt; Froome topper lista, og kan gjøre av med konkurrentene allerede før den tre Tour-uka tar til.

Fabio Aru var underdog i innledningen. Sardinieren tapte Giro d’Italia grunnet skade, noe som kanskje er årsaken til hvorfor han virker sprek og motivert i kampen om den gule trøya. Aru vant på briljant vis i La Planche des Belles Filles, uten at han har gitt opp i noen av de øvrige etappene heller. Især Mont du Chat – søndagens tøffe fjelletappe.

Listen over seriøse utfordrere er trolig unnagjort, selv om vi til nød kan inkludere Romain Bardet. Det har nemlig vært flere skuffelser enn briljante øyeblikk i den første uka av La Grande Boucle. Nairo Quintana og Alberto Contador, på 8. og 12. plass henholdsvis, henger ikke med i kampen om den gule trøya. Quintana kan komme tilbake i tourens siste uke, mens Tour de France i praksis er over for ”El Pistolero”. Trist, ettersom mannen har rukket å runde 35 år og kan skilte med to Tour de France-triumfer (Egentlig tre, hvorav den ene ble fradømt grunnet dopingbruk).

Thomas og Porte trakk seg etter gårsdagens hendelser i Chambery, og det er vrient å se for seg at en spesialist som Rigoberto Uran realistisk sett skal kunne knive om den gule trøya.

Hva med nordmennene, spør du kanskje? Edvald Boasson Hagen (Dimension Data) befinner seg på 78. plass. Han endte kontroversielt nok på andreplass på 7. etappe, og er først og fremst en sprinter. Det kommer mer passende etapper i fortsettelsen, noe som også kan sies om Alexander Kristoff (Katusha Alpecin). 30-åringen er helt nede på 160. plass i sammendraget, men har vært litt uheldig med én 2. plass og to 4. plasser på 4., 6. og 7. etappe. Verre er det for Vegard Stake Laengen med sin 94. plass. 55. plassen i Chambery er Oslo-guttens beste plassering i årets Tour.

Morgendagens etappe – mellom Periguex og Bergerac – strekker seg 178 kilometer uten nevneverdige fjellpassasjer. Det betyr at vi ikke kan forvente endringer i toppen. Har vi lov til å håpe på norsk bedring?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here