Richie Porte og Chris Froome
Foto: Filip Bossuyt, CC

Det var klart allerede lørdag, men den endelige bekreftelsen fikk vi idag: Chris Froome har vunnet sin fjerde Tour de France – den tredje strake – og han hylles nå som en av de beste rytterne gjennom tidene…

Briten har gått forbi Philippe Thys, Louison Bobet og Greg LeMond (alle med tre triumfer), men har fremdeles noe å strekke seg mot i form av Jacques Anguetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault og Miguel Indurain – en kvartett med hele fem Tour-suksesser på samvittigheten.

Tour de France 2017 har egentlig aldri vært en konkurranse. Etter de første etappene med Geraint Thomas i den gule ledertrøya, har Froome kun lånt bort skjorta i to dager. Da Fabio Aru kunne breie seg bittelitt. Men, sardinieren hadde selvsagt ikke et like sterkt lag som briten – for ikke å glemme at han fremdeles er ung og ikke har samme erfaring å skilte med. Franskmannen Romain Bardet og colombianske Rigoberto Uran kjempet mer om andreplassen enn noe annet. Chris Froome vant ikke en eneste etappe i årets konkurranse, men han vet jo hvordan det fungerer i dette gamet. Nå har han satt seg som mål å vinne Vuelta, og dermed sikre seg og Team Sky dobbeltriumf denne sommeren. Froome er for øvrig ikke den eneste Tour de France-vinneren uten en eneste etappeseier å skryte av. Firmin Lambot (1922), Roger Walcowiak (1956), Gastone Nencini (1960), Lucien Aimar (1966), Greg LeMeon (1990) og Oscar Pereiro (2006) har nemlig klart samme bragd.

Søndagens ettappe – med målgang på selveste Champ Elysees – ble vunnet av nederlenderen Dylan Groenewegen. Det er den første hollenderen som har passert målstreken på siste etappe av Tour de France siden Jean Paul van Poppel tilbake i 1988. Og kanskje har Groenewegens lag, Lotto NL Jumbo, et eget grep om avsluttende etapper? For samme lag vant også sisteetappen under Giro d’Italia så sent som i mai, da Josh van Emden ble dagens helt. Dylan Groenewegen vant foran tyske André Greipel og vår alles kjære Edvald Boasson Hagen. Alexander Kristoff klokket på sin side inn til 5. plass. Den 24. september går Verdensmesterskapet av stabelen i Bergen. Alle norske sykkelfans har berettiget håp om norsk suksess der.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here